Robotlu Akıllı Depo Yönetim Sistemleri

Depolama, alan kullanılarak değil hacım kullanılarak yapılır. Örneğin, 7 metre yükseklikte 2800 m2 bir alanda 1600 mm yüksekliğindeki euro paletlerden 10,000 palet, 4 büyük AS/RS robotu ve 12 küçük Tırtıl robotu ile depolanabilmektedir. Aynı depo, robotlarla devreye alınmadan önce en fazla 2800 palet alabilmekteydi. Bu depo 16 metre yüksekliğinde olsaydı, 25,000 euro palet kapasiteye ulaşacaktı ya da 1000 m2 bir alan olsaydı ve yükseklik 16 metre olsaydı yine 10,000 euro palet alabilecekti. Burada önemli olan ölçü deponun yüksekliği olmaktadır.

Forklift gibi yardımcı malzemeler kullanılmaz. Üretim içerisine ürünleri taşımak için, go-car adı verilen robotlar ile iç transportasyon sağlanır ve bu tarz robotlar, işe özel, ihtiyaçlara göre şekillenmiş olarak devreye alınır. Alan kayıpları minimumdur. Örneğin, konvensiyonel bir depoda, bir palet için, forkliftin çalışabilmesi adına raf koridor genişliği 3 metre ile 4 metre arasında değişir. Oysaki aynı paleti taşıyan AS/RS robotunun ihtiyaç duyduğu koridor genişliği en fazla 110 cm olmaktadır. (800X1200 euro paleti taşıyan AS/RS robotunun genişliği 104 cm dir.)

Deponun yüksekliği robotlu sistemlerde 40 metreye kadar çıkabilmektedir. Ürün ağırlığı da kısıt teşkil etmemektedir. Örneğin, yapmış olduğumuz bir uygulama da 12 metreye 3 tonluk üstelik oldukça havaleli (1500mmX3000mm sac plaka paketi) ürünü sorunsuz olarak depolayabilmekteyiz.

Depolama ve sevkıyat hızları ise oldukça yüksektir. Örnek olarak 2 ton ağırlığındaki ürünlerin, 10 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğundaki koridora sahip bir depodan çıkartılması hızı 2 dk/palet olabilmektedir. Bu örnek işlemdeki zaman daha da kısaltılabilir. İşin özelliği ve ihtiyaçlar doğrultusunda tüm bu hız ve kapasiteler şekillendirilebilir.

FIFO, LIFO, FEFO gibi genel geçer tüm depolama algoritmaları ve envanter modelleme teknikleri otomatik olarak robotlar tarafından her seferinde uygulanmaktadır.